2016. március 1., kedd

A hajhullás, kopaszság

Meddig számít hajváltásnak, és mikortól valóban hajhullás? Mire figyeljünk, milyen okok állhatnak a hajhullás hátterében? Ez ismét egy hatalmas témakör, ami sok embert érint.
Először is fontos leszögeznünk, hogy hajhullásról akkor beszélünk, ha a hajunk tömege csökken. Vékonyabb lesz a copfunk, vagy már szemmel láthatóan hajjal gyérebben benőtt, rosszabb esetben kopasz területek jelennek meg a fejbőrön.
Az alopécia, avagy hajhullás illetve kopaszság három fajtáját különböztetjük meg:


1. Veleszületett
Ez ritka állapot, és ennek is több fajtája van. Bizonyos esetekben a szőrtüsző, vagy a mátrix sejteket tápláló papilla hiányzik, de az is lehet, hogy minden kifejlődött, ám a mátrix-sejtek nem képesek osztódni. A veleszületett kopaszságot az anya terhesség alatti magzatkárosító életmódja, vagy fertőzés okozza.


2. Átmeneti
Ez az állapot visszafordítható, ilyenkor a mátrix sejtek szüneteltetik működésüket, de a papilla nem hal el. Ennek is három fajtáját különböztetjük meg:
a, Diffúz: a fej egész területét érintő, tüneti hajhullás
b, Foltos: hormonális, idegi, góc vagy autoimmun folyamatok okozta hajhullás
c, Sávos: általában idegpályák mentén jelentkezik, stressz vagy idegrendszeri zavar okozhatja.


3. Végleges
Korai kopaszodás: öröklött hajlam. A klasszikus kopaszodás a homlok két oldalán indul, ez a fajta hajhullás 95%-ban férfiakat érint, és a tesztoszteron hormon is felelőssé tehető érte. Koffein tartalmú samponokkal, H, E, B és A vitaminokkal késleltethető, de teljesen meg nem szüntethető. Nőknél az androgén-hatás okozza, vagyis a klimax után, vagy hormonális egyensúly felbomlása miatt a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. Ha klimax előtt tapasztaljuk, mindenképpen szükség van nőgyógyászati szűrésre, ugyanis a PCOS, a petefészkek cisztás elváltozásával járó betegség egyik jellegzetes tünete.
Időskori kopaszodás: a szervezet természetes leépítő folyamatai miatt a kor előrehaladtával a haj is megritkul.
Atrófiás: a fejbőr sorvadásával járó gyulladásos folyamat


A továbbiakban az átmeneti, tüneti hajhullást, és annak lehetséges okait tárgyaljuk.


1. Trakciós alopécia: ezt a fajta hajhullást a szőrtüsző túlterhelése okozza, így a szoros copfok és hosszú póthajak divatja kedvez neki. Mivel végleges kopaszságot okozhat az érintett területeken, fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket!
Szoros konty vagy copf, parketta fonás, afrofonás, raszta okozta, leggyakrabban apró, pattanásszerű vagy mitesszerhez hasonlító pöttyök jelzik a hajvonalban, hogy a szőrtüszőnk a túlzott húzástól gyulladásban van. Ha a terhelés továbbra is fennáll, a szőrtüszők elhalnak, a haj kihullik és a hajvonal egyre feljebb kerül a homlokban.


Naomi Campbell is tökéletes példázza a trakciós hajhullást


A póthajak is okozhatnak ilyenfajta hajhullást a hirtelen bekövetkező plusz terhelés miatt. Például, ha a saját hajunk a vállunkig ér, és hirtelen derékig érő frizurát készíttetünk, az a szőrtüszőknek hatalmas súlytöbblet. Ha egy vékony tincsre vastag póttincseket rögzítünk, szintúgy túlterheljük a szőrtüszőt. Ha a póthaj felrakása után a fejbőrünkön pattanások keletkeznek, vagy ne adj isten a saját hajunkkal együtt kihullik a pótlás, azonnal távolíttassuk el! Ez nem azt jelenti, hogy a póthaj minden esetben hajhullást okoz, csak a fokozatosságra kell odafigyelnünk. Először rövidebb, a saját hajhosszunkhoz közeli hosszúságú hajat rakassunk fel, és ne túl sokat, hogy a fejbőrünknek legyen ideje hozzászokni a plusz terheléshez.




2. Vérszegénység: -ez esetben az oxigént szállító vörösvérsejtek száma, vagy oxigén szállító képessége csökken, így nem tudják megfelelően táplálni a hajhagymákat, ami hajhulláshoz, vagy a hajnövekedés csökkenéséhez vezethet. A vérszegénység okai mögött alkati tényezők, hiányos táplálkozás, túl erős menstruáció, rejtett belső vérzések állhatnak.


3. Vitaminhiány: -hiánybetegségek esetén a szervezetünk első sorban a nem létfontosságú területeken jelzi a problémát. Így jelennek meg a fehér foltok a körmünkön, lassul vagy leáll a hajnövekedésünk, hajhullás jelentkezik.


4. Hajfesték allergia: -ha a hajfestés utáni napokban fokozott hajhullás lép fel, akkor a fejbőrünk valószínűleg nem tolerálja a hajfestéket. Fontos tudni, hogy minél sötétebb színűre festjük a hajunkat, a festék annál több allergén anyagot tartalmaz. Minden festés előtt végezzünk bőrpróbát a használati utasítások szerint! A szervezetünk bármikor "bemondhatja az unalmast", tehát akár száz allergiamentes festés után is hirtelen kialakulhat allergiás reakció ugyanattól a terméktől.


5. Góc, gyulladások: -hajhullás esetén a vér laborvizsgálata után általában góckutatásra küldik a pácienst az orvosok. A góc a szervezet bármely részén kialakulhat, de leggyakrabban a fogaknál, mandulákban. Ilyenkor a gyulladt szövet betokozódik, de a belsejében élő kórokozók vannak, melyek toxinjai a szervezet más területeire juthatnak.
Akár egy mandulagyulladás, vagy a bölcsességfog gyulladása is hajhulláshoz vezethet.


6. Stressz: -a stressz az egész szervezetre kihat, mert az állandó "harckészültség" miatt a fokozott adrenalin termelés hatására felborul a hormonháztartás, az anyagcsere, stb.


7. Külső oxigénhiány: -sokak munkakörére jellemző a hajvesztés külső oxigénhiány miatt, így például a bányászokra, nem csak a munkavédelmi sisak állandó viselése, de a fejbőrre rakódó por is elzárja a fejbőrt az oxigéntől, eltömíti a szőrtüszőket.
A sok hajformázó termék, az állandó sapkaviselés mind-mind külső oxigénhiányt okoz. Ugyanakkor a hideget is megszenvedheti hajunk egészsége! Télen, ha sapka nélkül mászkálunk a fagyban, vagy  vizes fejjel lépünk ki az utcára, akkor a fejbőrünkben található erek a hideg hatására összehúzódnak, így lassul a vérellátás, romlik a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátása.


8. Pikkelysömör: -gyulladásos megbetegedés, a hám megvastagodásával jár. Oka sajnos nem ismert.


9. Pajzsmirigy betegsége: - a pajzsmirigy egy pillangó alakú belső elválasztású mirigy, melynek alul és túlműködése egyaránt hajhullást okozhat


10. Gyógyszerek okozta hajhullás: - bizonyos gyógyszerek mellékhatása a haj elvesztésével jár, mivel a véráramba kerülve a papillához is eljutnak a hatóanyagok. Sejtosztódást gátló készítmények, antidepresszánsok, hormonális készítmények mind hajhullást okozhatnak.


11. Mérgezések: - itt nem csak olyan mérgezésekre kell gondolni, mint például a kemoterápia. Ha munkakörünk miatt sok vegyszerrel érintkezünk, vagy lélegzünk be, a méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben, és hajhullást okozhatnak. A lakásunkban esetleg rejtett gázszivárgás, penészedés, vagy akár ha rendszeresen hypóval takarítunk és nem szellőztetünk ki, ezek mind olyan mérgek, amik károsítják szervezetünket. Gyakori fejfájás, fáradtság, és a haj hullása is jelezheti, hogy a szervezetünknek elég volt a mérgező gőzökből, gázokból.

A kezelés: mint az az előbb felsoroltakból kitűnik, a hajhullásnak rengeteg oka lehet. Fontos, hogy rájöjjünk, mi okozza, és eszerint kezdhetjük el kezelni. Gondoljuk végig, vajon mi változott az életünkben, mióta a hajunk hullani kezdett, és az alapján kezdjük meg a kezelést. Ha a hajunk ijesztő mértékben hullik, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és ne várjunk a csodára, mert sokszor már visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek! Hiába kezdünk hajnövekedést serkentő vitamin ampullákat önteni a fejbőrünkre, ha a hullást hormonális gond okozza, és hiába mossuk koffein tartalmú samponnal a hajunkat, ha közben a bölcsességfogunknál góc alakult ki a tudtunk nélkül. A sikeres kezelés a kiváltó tényező megszüntetése!


Források: Dr. Szabó Antalné - Fodrász Szakismeret, Heinz Möller - Fodrászat, Dr. Szirmák Szilárdné - Fodrász Szakismeret + SZISZSZI Tápai Antal Tagintézmény fodrász szakismeret és anyagismeret tanárai :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése