2016. január 7., csütörtök

Miért nem nő a hajam? II.

Az előző bejegyzésben részleteztük, hogy milyen jellegzetes sérülések keletkeznek a hajon, mi okozhatja őket, és milyen típusú termékeket ajánlott használni elsősegélyként. Ebben a cikkben arról szeretnék szólni pár szót, hogy mégis mit lehet tenni, ha hosszú hajra vágyunk, illetve mi okozhatja még, ha egy bizonyos hosszúságon kívül mást nem tudunk elérni?


Először is fontos tisztáznunk, hogy genetikailag nem mindenki van úgy kódolva, hogy derékig érő hajat növesszen. A hajváltás minden emberben más időintervallum alatt megy végbe, valamint befolyásolja az egészségügyi állapotunk, és az életkorral is változhat. A hajváltás egy természetes folyamat, mely során a régi hajszálak elhullanak, hogy a helyükre új nőhessen. Igyekszem most is érthető és rövid lenni, következzen a hajváltás folyamatának rövid magyarázata:


Az első fázis az úgy nevezett anagén, vagy növekedési fázis. A haj körülbelül 80%-a ebben a fázisban van, ilyenkor a mátrix sejtek a hajhagymában osztódnak, tehát a hajszál nő. Ez a fázis határozza meg, hogy milyen hosszúra nőhet meg a hajunk. Ha ugyanis a hajszál havonta 1-1,5 centit nő, akkor az évente 12-18 centiméter. Az anagén fázis hossza azonban egyénenként változik, van akinél 2, másoknál 8 évig tart. Vagyis akinek csak két évig tart az anagén fázis, az maximum 36 centiméteres hajhosszra számíthat, ami azt jelenti, hogy a hajszálak a fejtetőnél legfeljebb a kulcscsontig fognak érni, míg a tarkóban növő hajszálak kb a lapockák közé. Ennél tovább két éves anagén fázis alatt nem tud nőni a haj, mert amint ez az idő letelik, átlépünk a második fázisba, a katagén, avagy átmeneti fázisba. Ilyenkor leáll a hajszál növekedése, majd a hajszál elkezd szépen felfelé nyomódni a külvilág felé. Az utolsó a telogén, nyugalmi fázis, ami alatt a hajszálat már egy enyhe húzással el lehet távolítani, majd a hajhagyma szépen nyugovóra tér és szünetelteti működését pár hónapra, hogy felkészüljön az új hajszál növesztésére. Vagyis a hajszál kihullik, mielőtt olyan hosszú lehetne, hogy a derekunkat verdesse. Ezt pedig nincs az a csodaszer, vitamin készítmény, hajszesz, ami megváltoztatná. Annyival segíthetjük a hajunkat, hogy a hajhagyma stimulálásával gyorsabb működésre késztetjük, így talán havonta plusz fél centi gyarapodást elérhetünk.



Ez eddig rendben is van, de mivel stimulálhatjuk a hajhagymánkat gyorsabb, fokozottabb működésre? Nos, ez is egyénenként változik. Van, akinél a vitaminok válnak be, másoknál a koffein tartalmú készítmények, ez mind attól függ, hogy a szervezetünknek mire van éppen szüksége. Jómagam a helyi alkalmazású készítményekre szavazok, mert a szépség vitaminok csak akkor fognak a hajunkra és körmünkre hatni, ha a szervezetnek máshol már nincs szüksége plusz energiára. Tehát egy három hónapos drága vitamin kúrának mindenképpen van haszna, csak nem biztos, hogy ez pont a hajunkon fog megmutatkozni. Helyileg használható vitaminbomba a ricinusolaj. Saját magamon tapasztaltam csodatévő hatását ennek az anyagnak, hiszen nem csak gyulladáscsökkentő, de valóban stimulálja a hajnövekedést is. Hajmosás előtt tegyünk egy jó nagy adag semleges, lehetőleg szilikonmentes hajbalzsamba vagy pakolásba egy nagy kanál ricinusolajat, ezt alaposan keverjük össze, majd egy ecset segítségével vigyük fel a fejbőrünkre úgy, mintha tőfestést végeznénk. Húzhatunk rá sapkát, fóliát is, mert a meleg hatására könnyebben felszívja bőrünk az értékes tápanyagokat, majd fél-egy óra múlva alaposan mossuk meg a hajunkat samponnal, mint azt egyébként tennénk. Töményen nem ajánlom csak ricinusolajjal kenni a hajat, mert szörnyen sűrű, és nagyon nehéz kimosni. Ez a kezelés száraz, korpás fejbőrre is ajánlott, tényleg csodákat tesz.


Na és mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy a sérülésektől megóvjuk a hajunkat?
Rengeteg, rengeteg és még annál is több oka van, hogy a hajszálunk sérül, kezdve a hajfestéstől a ruhánkhoz való dörzsölődésen át a durva fésülködésen keresztül a túl szoros hajgumikig, így én a legalapvetőbb hibákat szeretném leírni.


1. A fésülködés: a haj ápolását is szolgálja, hiszen így eltávolítjuk a fejbőrünkből a kihullóban lévő szálakat, lezsírozzuk, valamint lesimítjuk a felnyílt kutikulát. Azonban a durva fésülködés során könnyen eltéphetjük a hajszálat, és a rossz minőségű műanyag fésűkkel meg is sérthetjük a kutikulát. A haj kifésülését mindig a hajvégeknél kezdjük, hiszen ha fent kezdjük, akkor a sok kicsi csomóból egy nagyot csinálunk, amit a végén sokkal nehezebb kibontani. Következik a durva ráncigálás, és végül a hajszál elszakítása. Felejtsük el a silány műanyag fésűket a recés, nem simára kidolgozott fogaikkal! Használjunk természetes szőrből készült hajkefét, és a legjobb, ha a körkeféinket is természetes szőrűre cseréljük. A hajunk meg fogja ezt hálálni, hiszen a természetes szőrök sokkal kíméletesebbek, sima a felületük, így nem fogják reszelő módjára lenyúzni a hajszálak külső rétegét. Fontos még megjegyezni, hogy a fésűink is rendszeres tisztítást igényelnek! A legjobb az, ha legalább hetente, a hajmosásaink alkalmával a fésűinket is alaposan átmossuk samponnal, hiszen a hajunkról, fejbőrünkről ráragadnak szennyeződések, amiket legközelebbi használatkor könnyen visszakenhetünk vele a hajunkra.



2. A hajformázás: a hajunk esküdt ellensége az a hajvasaló és hajsütővas, amelyen nem lehet beállítani a hőfokot. Míg egy természetes, vastagszálú, festetlen hajnak meg se kottyan egy gyors vasalás 220 fokon, addig egy szőkített, vékony szálú haj akár tövig is visszaéghet tőle már egyetlen simításra. Ha vasaljuk vagy besütjük a hajunkat, mindig használjunk előtte hővédő készítményeket! A hajunk mindig legyen teljesen száraz, hiszen a forró hajformázók hatására a nedves hajban található víz  felforr, ezzel növelve a hajszálakra gyakorolt hőhatást. Fésüljük teljesen csomómentesre! Egyik kezünkkel vezessük a vasaló előtt a fésűt, hiszen az apró csomó közepén megreked a hő, és így fokozottan égeti a hajat. Vékony leválasztásokban dolgozzunk! Sokszor látom, hallom, hogy az emberek csak megragadják egy-egy tincsüket, ami még nem elég egyenes és sorozatosan áthúzzák rajta a vasalót. Ilyenkor csak annyi történik, hogy a vastag tincs közepére nem jut el a hő, de a legfelső és legalsó sávot már szénné is égettük. Ne vasaljuk heti két alkalomnál többször!


3. Ápoló készítmények: samponok, balzsamok, hajvégápolók, kifésülő spray-k. Mi a különbség a drogériákban és a fodrászkellékeseknél kapott készítmények között? A professzionális használatra kínált készítmények több hatóanyagot tartalmaznak. A gyártók megszavazzák a bizalmat a fodrászoknak feltételezve, hogy tudnak alaposan hajat mosni, ésszel felhasználni a termékeket és elolvasni a leírásokat. Ezeket a termékeket ugyanis nehezebb kimosni, és kevesebb is elég belőle.   Sok professzionális terméket ér méltatlan kritika a nem megfelelően értelmezett használati utasítások miatt.. Viszketett tőle a fejbőröm, zsíros lett a hajam, alig bírtam kimosni, stb.  Kérjük ki fodrászunk véleményét, hogy a mi hajtípusunknak melyik sampon, pakolás lenne a legmegfelelőbb, és utána otthon körültekintéssel, az utasításoknak megfelelően használjuk! A kevesebb, ezeknél a termékeknél mindig több, és a megadott hatóidőket is tartsuk be, hogy szebb és egészségesebb hajkoronával tündökölhessünk!  


4.  A hajmosás: a másik nagy-nagy témakör. Azt szerencsére már sokan tudják, hogy a hajmosásnak a fejbőrre kell irányulnia, kezünket a haj alá bújtatva a fejbőrt mossuk, és a keletkezett habbal átnyomkodjuk a hajhosszt. Kétszer mosunk! Mindig kevés sampont használva, ha adagló pumpás a samponunk, akkor egy pumpányinak elég kell, hogy legyen az egész fejre! Ha elsőre nem habzik, akkor sem a sampon a rossz, vagy mi csináljuk rosszul, hanem a hajunkon volt már sok a szennyeződés, zsír, hajlakk, hajhab, stb... Második mosásra már rendesen fog habzani. Mindig alaposan mossuk ki! Ha bárhol is habos marad a bőr, ott bizony utána viszketni fog, hosszú távon korpásodást okoz. A hajbalzsamokat, pakolásokat ne kenjük a fejbőrünkre, mert lezsírosodhat tőle, valamint ezeknek magas szokott lenni a szilikontartalma, ami a hajnak tökéletes ápoló, a bőrt viszont gátolja a természetes működésében. Ezeket is alaposan ki kell öblíteni folyó víz alatt! Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesen kimostuk-e, akkor zárjuk el a vizet, és fésüljük át a kezünkkel, érezni fogjuk, ha valahol még gyanúsan csúszós a haj. Hetente egy, kettő, de nagyon maximum három hajmosásra van szükség! Felesleges és káros naponta megmosni és minden áldott nap hőhatásnak kitenni hajszárítás közben. Ha a hajunk gyorsan zsírosodik, koszolódik például a munkakörünk miatt, akkor használjunk száraz sampont! Ez  nem károsítja a hajat és a fejbőrt, tulajdonképpen csak hintőpor, ami magába szívja a fejbőrön lévő zsírt, amit egy gyors hajszárítózással aztán gyorsan kifújunk a hajból.


5. A hajfestékek: itt első sorban a drogériákban kapható festékekre gondolok, és az otthoni hajfestés merényletekre. A drogériás hajfestékek úgy lettek megalkotva, hogy ha egy természetes fekete hajú, vagy egy természetes szőke hajú hölgy használja, a nullától a száz százalékos őszhaj mennyiségig, mindnek ugyanúgy befogja a haját, és ennek érdekében sokkal erősebb oxikat, avagy ahogy ők szokták hívni "színelőhívó-emulziókat" csomagolnak a lórúgás erősségével vetekedő festék mellé, mint az egyes esetekben szükséges lenne. Az otthoni hajfestés témaköréről és buktatóiról egy külön posztban szeretnék majd megemlékezni, így ide csak annyit írnék, hogy ne! Ne fessük otthon magunknak a hajat a szakértelem teljes hiánya nélkül! Ha valakinek nincs ideje, anyagi lehetősége rá, hogy minden hónapban fodrászhoz menjen, tanácsadásra, tájékozódásra akkor is van lehetőség! Például egyáltalán nincs szükség hajfestékre sem, ha valaki a hajszínénél sötétebbre festeti a haját, bőven elég egy kémiai színezőt használni, ami kevésbé lúgos, és gyengébb oxidálószerrel működik, mint a festékek, azonos színfedéssel és tartóssággal. Nem mindig kell a teljes hajhosszra felvinni a festéket, és nem minden szőke hajszínhez van szükség 12%-os oxira. A hajfestés hatalmas témakör,  rutint és elméleti ismeretet követel, és sokszor a sokat látott fodrászoknak is meggyűlik a baja egy-egy kívánsággal, hajtípussal.


6. Hajbizgentyűk: hullámcsatok, kroki-csatok, hajgumik, stb. Mindegyik hatalmas segítség a mindennapokban a frizurakészítéshez, de mindegyik károsíthatja a hajat. Csak csíptessük az ujjunkra a hullámcsatot és húzzuk le úgy, ahogy egy nehéz nap végén a hajunkból szoktuk sziszegve kihúzni, és már érezhetjük is a bőrünkön, hogy mit művelünk ilyenkor a hajunk felszínével. Ha egy vendégnél azt látom, hogy a haja lefésülve középen sokkal rövidebb, mint a két oldalán, akkor szinte biztosra vehetem, hogy az illető a mindennapokban rendszeresen kroki-csatot használ, mert ez töri szét ilyen jellegzetes módon a hajat. A szoros, műanyag hajgumik erősségét is érdemes az ujjunkon kipróbálni, és úgy lehúzni, ahogy a hajunkból cibáljuk ki, hogy átérezzük a hajunk helyzetét. Mit tehetünk helyette? Nos, a szoros lófarkak helyett próbáljuk gyakrabban befonni a hajunkat, így csak a hajvégünkre kell gumit tennünk, és nem törjük szét már szinte tőből a hajat. A hullámcsatok helyett, ha például csak a frufrunkat akarjuk eltűzni, használjunk sima hajcsatot, ha pedig frizurakészítésnél láthatatlan rögzítésre vágyunk, akkor hajtűt. A kulcs a változatosság! A mindennap leengedett haj sem kifejezetten egészséges, hiszen egész nap a ruhánkhoz dörzsölődik, és ez is teljes elkoptathatja a hajszálakat. Ma már rengeteg stílusú frizura elkészítéséről találhatunk részletes videókat, leírásokat az interneten, érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel és kísérletezni. Nem csak a külsőnket fogjuk feldobni, ha minden nap más frizurával jelenünk meg, de a hajunk is meg fogja hálálni a törődést!



7. Hajvágás: ha két-három havonta megszabadulunk a törött hajvégektől, akkor nem fog tudni elkezdeni felfelé szakadni, így a hajvágással is a hajunk egészséges növekedését szolgáljuk. Fontos, hogy ezt is megfelelő ollóval és technikával készítsék el, így az otthoni hajvágást nem javaslom, pláne nem életlen, nem fodrászipari felhasználásra készült ollóval, ami nem is vágja, csak tépi a hajat.

Források: Dr. Szabó Antalné - Fodrász Szakismeret, Heinz Möller - Fodrászat, Dr. Szirmák Szilárdné - Fodrász Szakismeret + SZISZSZI Tápai Antal Tagintézmény fodrász szakismeret és anyagismeret tanárai :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése